Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Poetul Dumitru Matcovschi a plecat la cele veşnice

   4708

Primăria municpiului Chişinău deplânge moartea poetului Dumitru Matcovschi, scriitor, dramaturg, academician. Este o enormă pierdere pentru cultura noastră naţională, dar şi pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova. După marea dramă care i s-a întâmplat poetului în 1989, Dumnezeu ne-a dat o speranţă de-al mai avea pe Dumitru Matcovschi printre noi încă două decenii. Acum însă, s-a dus pentru totdeauna.

Membru titular al Academiei de Ştiinţe, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător, editor de reviste culturale - aşa l-au ştiut conaţionalii săi, pentru care a fost un simbol de curaj, un nume de referinţă în perioada Mişcării de Renaştere Naţională.

Este poetul care a reablitat valoric textele scrise pentru cântec: „Basarabia", „Cu numele tău", „Sfântă ni-i casa", „Nunta de argint", „Cine mi-e drag", „Sărut, femeie, mâna ta" etc. Iar textele dramatice au devenit cunoscute şi în versiune cinematografică.

Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadu-Raşcov, fostul judeţ Soroca. A debutat în literatură în 1963, cu placheta de poezii „Maci în rouă". A scris romanele „Duda", „Bătuta", „Piesă pentru un teatru provincial", „Toamna porumbeilor albi", „Focul din vatră" etc, dar şi piesele de teatru „Tata", „Pomul vieţii", „Cântec de leagăn pentru bunici", „Abecedarul", „Troiţa".

În 2009, lui Dumitru Matcovschi i-a fost conferit titlul de cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău