Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația privind conectarea instituțiilor educaționale și medicale din capitală la sursa centralizată de agent termic

   219

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 17-21 octombrie 2024 au fost conectate la agentul termic 117 din 133 de instituții preșcolare, 9 instituții de învățământ general din totalul de 143 și 11 instituții medicale din totalul de 69 de unități. Informații în acest sens au fost prezentate de Ion Burdiumov, șef al Direcției Generale Locativ - Comunale și Amenajare.

Șeful DGLCA a ținut să precizeze că livrarea agentului termic în noul sezon rece are loc la solicitarea managerilor de instituții educaționale și medicale, în dependență de necesitățile fiecărei instituții.

Cât privește blocurile de locuințe, acestea sunt conectate la solicitarea locatarilor către gestionarul fondului locativ și că nu este obligatoriu să fie conectate toate blocurile și toate instituțiile la data semnării de către APL a dispoziției despre deschiderea noului sezon termic. Totodată, Ion Burdiumov a precizat că gestionarul asigură reglarea agentului termic livrat, pentru a satisface necesitățile locatarilor.  

Potrivit sursei citate, fondul locativ municipal este pregătit sută la sută pentru începerea sezonului de încălzire. Anterior au fost realizate lucrări de spălare hidropneumatică, control hidraulic, iar acum sunt semnate 100% din pașapoartele tehnice ale blocurilor. Cât privește blocurile care aparțin altor forme de proprietate: ACC, APLP, CCL etc., acestea sunt pregătite în proporție de 71%.  

La rândul său, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a precizat că marea majoritate a grădinițelor din orașul Chișinău au fost deja conectate la agentul termic (110 unități din cele 130 cu subordonare municipală). Cât privește situația din suburbii, din cele 27 de instituții preșcolare sunt conectate 12, iar responsabilitatea pentru asigurarea cu agent termic a acestor grădinițe revine primarilor din orașe, comune și sate din componența municipiului.   

Cu referire la instituțiile de învățământ general, Andrei Pavaloi a precizat că acum sunt conectate 4 unități, iar de regulă, conectarea acestora la sursa centralizată are loc la revenirea elevilor din vacanța de toamnă, (acuma fiind ultima săptămână de activitate pană la vacanță).