Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Suntem ostaşii lui Grigore Vieru - “Taina care mă apară” lansată la Chişinău

   3498

La 14 februarie, de ziua poetului Grigore Vieru a fost lansată antologia “Taina care mă apără”, ultima carte apărută în timpul vieţii poetului. Ea a văzut lumina tiparului la editura „Princeps – Edit” din Iaşi. Manifestarea a fost organizată de Direcţia Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, editura „Princeps Edit” din Iaşi şi familia poetului. 


 


Evocarea a început prin proiecţia unui film, realizat  de o echipă de creaţie de la TVR Iaşi, în frunte cu Grigore Ilisei. Poetul a fost surprins la Mănăstirea Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi  a punctat  momentele esenţiale ale vieţii şi creaţiei sale, punând accentul pe larga deschidere către cultura română, pe care, din păcate, a descoperit-o târziu. 


 


“Şi noi l-am descoperit târziu pe poetul Grigore Vieru, care ne trimitea la sfârşitul anilor 80 un mesaj de renaştere naţională. În zilele acestea ne regăsim alături de Grigore Vieru, pentru că el este lângă noi. El devine un model, dar şi legenda unei generaţii” - a  spus Excelenţa Sa, Filip Theodorescu, ambasadorul României. 


 


“Grigore Vieru a fost poetul care a reuşit să dea forţă cuvântului, - a menţionat, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. A dat forţă ideilor care au reuşit să treacă peste ani şi să aducă adevărul în casele oamenilor. Forţa pe care a arătat-o prin opera sa, prin tot ceea ce a făcut este cea care ne va aduce libertatea şi adevărul pentru toţi românii, care au fost minţiţi o perioadă,  vor şti cine sunt, de unde vin şi ce au de făcut. Grigore Vieru a lăsat un testament pentru foarte mulţi chiar dintre cei prezenţi în sală. Suntem ostaşii lui Grigore Vieru, pentru a duce la bun sfârşit ceea ce poetul a promovat toata viaţa sa” - a încheiat Dorin Chirtoacă. 


 


Scriitorul Daniel Corbu, redactorul cărţii, susţine că volumul îl aşază pe Grigore Vieru în Panteonul literaturii române, alături de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Adrian Păunescu. “El a intrat în această galerie în mod furtunos şi egal, pentru că a învăţat româna şi a scris într-o limbă curată.  A fost un tribun al Basarabiei, - e convingerea lui Daniel Corbu”. 


 


Antologia are format academic, de 750 de pagini şi conţine toată opera poetică a lui Grigore Vieru, într-o selecţie făcută de însuşi poetul şi de editor, cu tot ce înseamnă o ediţie critică: prefaţă, itinerar biografic şi o serie de aprecieri. 


 


Pe 14 februarie 2009 poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani.


 


Direcţia Relaţii  Publice,


Primaria mun. Chişinău