Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău informează că Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19, a beneficiat de o donație sub formă de ajutor umanitar, din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Compania Internațională „Endava”, în cadrul campaniei privind lupta împotriva noului coronavirus, prin furnizarea de echipamente medicale esențiale spitalelor din Chișinău.
Acțiunea de donare a avut loc la IMSP SCM „Sfânta Treime”, iar lotul conține echipamente medicale: cinci defibrilatoare, monitoare medicale, electrocardiografe și zece pulsoximetre.
Dispozitivele în valoare totală de circa 35600 mii dolari, vor permite lucrătorilor medicali din prima linie, să acorde asistență calificată pacienților cu COVID-19, prin monitorizarea stării de sănătate și stabilizarea celor aflați în stare critică.
Prezent la eveniment, primarul general, Ion Ceban, a mulțumit celor două entități pentru acțiunile întreprinse în vederea dotării cu dispozitive medicale a instituțiilor de sănătate municipale, inclusiv a angajaților cu echipamente de protecție necesare.
„În perioada pandemică, deloc ușoară pentru toată omenirea, ne-am conjugat eforturile pentru prevenirea răspândirii infecției. E de remarcat că mereu am avut susținerea partenerilor, agenților economicii, sectorului asociativ, dar și a cetățenilor simpli care s-au alăturat în cadrul diverselor campanii de susținere. Pandemia de Covid – 19 ne-a demonstrat că putem reuși doar prin unitate”, a declarat Ion Ceban.
La rândul său, directorul regional Endava pentru Europa Centrală, Radu Lazăr, a precizat că doar prin solidaritate față de medici, comunitatea poate face față pandemiei de coronavirus. „Sunt timpuri extraordinare, care necesită supraeforturi și aș dori să-mi exprim mulțumirile sincere și recunoștința pentru toți cei care lucrează zi și noapte pentru a trata și preveni răspândirea COVID-19”, a afirmat Radu Lazăr.
De asemenea, Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat că sectorul privat are un rol important în procesul de combatere a pandemiei.
„PNUD este recunoscător pentru parteneriatul dezvoltat cu Endava, dar și cu toate celelalte companii din sectorul privat, care sunt lideri prin propriul exemplu și prin manifestarea solidarității și a responsabilității sociale în lupta cu COVID19”, a declarat Dima Al-Khatib.
Misiunea ONU în Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activitățile coordonate care vizează protejarea cetățenilor, creșterea capacităților sistemului de sănătate și reducerea șocurilor economice și sociale.