Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Un nou pas important în modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor municipale

   58

Primăria Chișinău și Î.M. Regia „Autosalubritate” au semnat contractul cu compania GOL CEVRE TEKNOLOJILERI Ltd., liderul asocierii „JV WATT-GOL”, câștigătoarea licitației desfășurate pe ECEPP, platforma electronică de achiziții a BERD.

Acordul prevede construcția unei noi stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor - un proiect unic la nivel național. Aceste lucrări fac parte din cea de-a doua etapă a proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de Primăria Municipiului Chișinău, BERD, BEI și E5P.

Prezent la eveniment, Primarul General a adresat mulțumiri tuturor celor implicați în acest proiect de o importanță majoră atât pentru municipiul Chișinău, cât și pentru Republica Moldova și întreaga regiune.

„Mă bucur că, prin implementarea unor strategii moderne, putem avansa în procesul de gestionare a deșeurilor municipale. Vom depune toate eforturile necesare pentru a finaliza proiectul în termenii stabiliți în contract, devenind astfel un exemplu pozitiv și un model de bune practici pentru toți”, a subliniat Ion Ceban.

Scopul proiectului municipal este de a implementa cele mai bune practici internaționale în gestionarea deșeurilor, oferind un serviciu de calitate pentru toți cetățenii și transformând Chișinăul într-un oraș demn de urmat la nivel național.

Noua stație de transfer, dotată cu o linie de sortare a deșeurilor municipale, care va fi construită pe un teren de 3,2 hectare, va îmbunătăți rata de sortare și reciclare a deșeurilor și va contribui la economia circulară în Chișinău.

Valoarea totală a lucrărilor este de 8,187,888 mii euro și include următoarele componente:

Stație de transfer modernă, dotată cu trei bunchere de încărcare;

O linie de sortare echipată cu facilități de ultimă generație pentru sortarea și balotarea deșeurilor reciclabile;

O clădire administrativă complet echipată pentru personal, cu facilități moderne, inclusiv o zonă destinată vizitatorilor;

Un atelier pentru întreținerea și reparațiile autospecialelor și cap-tractoarelor din flotă;

Zone special amenajate pentru alimentarea cu combustibil și parcarea camioanelor de transfer, etc;

Contractorul „JV WATT-GOL” va avea la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lucrărilor conform termenilor contractuali.

Acest proiect amplu demonstrează angajamentul ferm al Primăriei Chișinău de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor și de a contribui la un mediu mai curat și mai sănătos pentru comunitate.