Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
O delegație a Primăriei, condusă de viceprimarul Ilie Ceban, a întreprins recent o vizită de lucru în orașul Mannheim din Germania, înfrățit cu Chișinăul.
Reprezentanții municipalității au avut o întrevedere cu primarul orașului, Peter Kurz, unde au fost abordate diverse subiecte de interes comun, inclusiv: organizarea expoziției BUGA 2023, o inițiativă a Primăriei Mannheim de creare a zonelor verzi specifice în mai multe orașe înfrățite (amenajarea unei zone verzi cu specific de plante și obiecte artizanale moldovenești); gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, inclusiv acordarea unui ajutor financiar din partea Mannheimului, în valoare de 250 mii euro. Tot aici au mai fost abordate subiecte referitor la experiența celor 2 orașe privind gestionarea crizei refugiaților, proiecte comune și propuneri de proiecte noi.
Viceprimarul Ilie Ceban i-a făcut o invitație edilului din Mannheim pentru participare la Forumul economic al municipiului Chișinău, prevăzut pentru toamna anului curent.
Ulterior, delegația de la Chișinău a avut o întrevedere cu membrii Consiliului Local din Mannheim, condus de Primarul orașului, Peter Kurz.
Viceprimarul Ilie Ceban a ținut un discurs in fata Consiliului, unde s-a referit la gestionarea de către APL Chișinău a crizei refugiaților din Ucraina, a prezentat statistice despre fluxul de refugiați și despre situația de acum. De asemenea, responsabilul municipal a mulțumit gazdelor pentru deschidere și pentru suportul material din partea orașului Mannheim, care va sosi la Chișinău în perioada următoare.
Autoritățile publice locale din Mannheim vor ajuta în gestionarea crizei refugiaților cu produse materiale, în baza solicitărilor prezentate de municipiul Chișinău (produse neperisabile, kituri igienice, tehnică de uz casnic etc.).
E de menționat că grație suportului acordat de orașul Mannheim în ultima perioadă, în capitală au fost realizate diverse proiecte, menite să contribuie la îmbunătățirea imaginii orașului, precum și să ajute la gestionarea situației în perioada pandemică prin infecția COVID-19.
Printre aceste inițiative enunțăm: Proiectului trilateral „Mannheim - Chișinău - Cernăuți, „Regândirea spațiului public. Cetățenii își modelează viitorul", în care a fost reabilitat, scuarul „George Coșbuc", din centrul istoric al capitalei și Proiectul „Împreună împotriva COVID-19, implementat împreună cu Mannheim și Cernăuți.
Acest proiect a prevăzut consolidarea parteneriatelor bazate pe solidaritate, într-o situație de urgență, creată de pandemie. Aici s-a reușit sensibilizarea opiniei publice vizavi de respectarea regulilor de distanțare fizică și igienă pentru a reduce răspândirea virusului Covid-19 și suplinirea stocurilor cu echipamente medicale de urgență.