Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Vizită la Centrul de plasament temporar al minorilor din Chişinău

   9157

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Centrul de plasament temporar al minorilor, din Chişinău. Şeful administraţiei municipale a luat cunoştinţă de activitatea Centrului şi s-a informat despre condiţiile de aici.

Pe parcursul anului trecut în Centru au fost plasaţi 1799 de minori. La moment în cadrul instituţiei se află 14 copii. Primarul de Chişinău a comunicat cu fiecare minor, aflat în Centru, interesându-se despre situaţia fiecăruia.

În context, edilul capitalei a remarcat faptul că întoarcerea copiilor acasă după aflarea în centru nu dă rezultate, în foarte multe situaţii. E de menţionat cazul unui băiat, care de 74 de ori s-a aflat în acest Centru de triere, în decurs de câţiva ani. În această perioadă minorul a regresat, nu ştie să scrie şi să citească. Şi cazurile altor copii din regiunea transnistreană, aflaţi momentan în Centru sunt la fel de alarmante."Copii de 14-16 ani circulă fără acte în 3 ţări diferite, de ani de zile, fără niciun fel de probleme trec frontiera încolo şi înapoi. Sunt aspecte grave ale problemei în cauză", a mai spus Dorin Chirtoacă.

O altă problemă este şcolarizarea minorilor, pentru că din cei 14 copii, 7 nu ştiu să scrie şi să citească. „Obligatoriu trebuie găsite soluţii pentru a fi şcolarizaţi copiii, indiferent de vârsta pe care o au, pentru că a avea acum în sec. XXI analfabeţi este o chestiune nepermisă", a menţionat primarul general.

Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, Direcţia educaţie şi Centrul de plasament temporar al minorilor vor propune soluţii pentru a rezolva aceste probleme. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău