Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Viziunile asupra dezvoltării orașului Chișinău sunt discutate în cadrul unei conferințe de 2 zile cu participarea APL Chișinău, a specialiștilor în domeniu și a ONG-urilor

Viziunile asupra dezvoltării orașului Chișinău sunt discutate în cadrul unei conferințe de 2 zile cu participarea APL Chișinău, a specialiștilor în domeniu și a ONG-urilor

   1742

Viziunile privind dezvoltarea municipiului Chișinău în perspectivă sunt abordate de către arhitecți, urbaniști, artiști, istorici, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai societății civile sunt discutate în cadrul unei conferințe în domeniul urbanismului „Vision of Chisinau", desfășurată pe 16 și 17 decembrie.

Evenimentul are drept scop formarea unei viziuni de ansamblu și cuprinzătoare despre Chișinăul ca oraș în care vrei să trăiești, o capitală frumoasă, care oferă cetățenilor săi toate condițiile pentru un trai decent.

În cadrul Conferinței a fost prezentată Strategia de dezvoltare socio-economică și teritorială a municipiului Chișinău, document ce conține un șir de acțiuni recomandate de a fi realizate până în anul 2030.

Elaborarea proiectului Strategiei a început anul trecut, acum fiind în curs de finalizare. Documentul urmează să fie supus consultărilor publice începând cu săptămâna viitoare.

Decizia de a elabora o nouă Strategie de dezvoltare socio-economică şi teritorială a municipiului Chişinău a fost luată, în urma analizei problemelor actuale, identificării principalelor provocări, a direcţiilor și obiectivelor prioritare de dezvoltare urbană a municipiului, a bunelor practici din UE, dar și pentru a fi utilizate la actualizarea Planului urbanistic general Chișinău.

Totodată, această strategie are sarcina de a îngloba toate ideile de proiecte și viziunile care să transforme Chișinăul într-un oraș frumos, prietenos cu mediul înconjurător, reieșind din obiectivul nostru principal, care constă în îmbunătățirea calităţii vieții tuturor cetățenilor și a mediului.

Una dintre sarcinile prioritare ale APL Chișinău se referă la politica urbană, în contextul dezvoltării municipiului ca o structură urbană integră, echilibrată și policentrică, cu consolidarea potențialului tuturor sectoarelor municipiului, care să facă față provocărilor și oportunităților creșterii economice și valorificării economiei locale.

Primarul General, Ion Ceban, prezent la evenimnent, și-a exprimat speranța că proiectul Strategiei de dezvoltare socio-economică durabilă a teritoriului municipiului Chișinău, prin utilizarea instrumentelor de planificare urbană - Planul urbanistic general (PUG) și planurile urbanistice zonale (PUZ-uri), va permite crearea unui model de dezvoltare durabilă și integrată a municipiului.

În procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică și teritorială a municipiului Chișinău sunt implicați reprezentanți ai DGAURF, experți din cadrul companiilor „Master's Plan" și „Cushman & Wakefield", dar și Fundația „Centrul pentru Dezvoltare a Chișinăului".

Conferința în domeniul urbanismului „Vision of Chișinău" se desfăşoară în perioada 16-17 decembrie și în format online:

https://www.facebook.com/events/267170768803376/?active_tab=discus