Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Responsabilii și părțile interesate de regenerarea urbană a municipiului Chișinău, s-au întrunit astăzi într-un atelier de lucru desfășurat în cadrul Proiectului AGORA - Advanced coGeneration Options for Reintegrating Local Assets, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională pentru Regiunea Dunării, al 3-lea apel de proiecte. Workshopul s-a desfășurat în incinta Departamentului Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice a Moldovei.
La eveniment au participat: viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, șefi de subdiviziuni responsabili de domeniile: economie și relații patrimoniale, arhitectură și urbanism, reprezentanții din partea municipiului Chișinău ai proiectului AGORA, profesori și studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, consilieri municipali, experți urbaniști etc.
Viceprimarul Ilie Ceban a ținut să remarce la deschiderea atelierului despre importanța colaborării interinstituționale: instituțiile de stat și cele locale cu instituțiile de învățământ superior, în contextul când unii actori vin cu experiența și practicile, iar alții - mediul academic, reprezintă o sursă continuă de idei noi care pot fi utilizate de către municipalității sau alte autorități.
Cu referire la participarea Primăriei Chișinău în cadrul Proiectului „AGORA -Advanced coGeneration Options for Reintegrating Local Assets", viceprimarul a declarat că municipalitatea este gata să preia experiență nouă. Iar în acest context, specialiștii de la Primărie au fost pentru schimb de experiență la Sankt Petersburg. În aceeași ordine de idei, Ilie Ceban a spus că selectarea Centrului Național de Creație - Satul Moldovenesc „BUCIUMUL" pentru a fi revitalizat în cadrul proiectului AGORA, este un proiect important pentru municipalitate, deoarece obiectivul este amplasat în centrul orașului, pe o suprafață de 0,68 ha, astfel că necesită a fi valorificat în cel mai reușit mod.
La rândul său, managerul de proiect AGORA, Victor Buzu, a precizat că această inițiativă stimulează valorificarea clădirilor lăsate în paragină (cu statut de monument de arhitectură), împreună cu autoritățile locale, prin identificarea zonei care urmează a fi regenerată și pașii de urmat. Iar faptul că în proiect participă 10 orașe din bazinul Dunării, care colaborează între ele și-și împărtășesc experiența, garantează că inițiativa va fi una de succes. Specialiști estimează că imobilele din cadrul „Buciumului" urmează a fi restaurate și reabilitate. De asemenea, se prevede și reabilitarea zonei verzi, care ar putea fi utilizată pentru diverse evenimente publice.
La eveniment a participat și Iuri Bakei, director al Centrului de cercetare și proiectare al Planului General al orașului Sankt Petersburg, aflat zilele acestea într-o vizită oficială la Primăria Chișinău. Expertul rus în urbanism a împărtășit din experiența lor de lucru pe aspecte de ce țin de reabilitarea urbană, protejarea obiectivelor cu statut de monument de arhitectură sau încadrarea în teritoriu a clădirilor, conform zonelor de delimitare ale orașului.