Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acţiuni de protest ilegale, organizate de comunişti

   2100

În legătură cu acţiunile de protest din faţa sediului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, pe str. M. Kogălniceanu, organizate astăzi de Partidul Comuniştilor, cu blocarea străzii şi instalarea corturilor, Primăria municipiului Chişinău face următoarele precizări.

În notificarea înregistrată în cancelaria Primăriei la data de 27.11.2013, de către un reprezentant al Asociaţiei obşteşti „Patria - Uniunea Euroasiatică" nu era indicat că în timpul acţiunii de protest vor fi blocate arterele de circulaţie, dar nici că vor fi instalate corturi.

Astăzi, 28.11.2013, la orele 17.00, un reprezentant al Organizaţiei non-guvernamentale „Moldova tânără" a depus în cancelaria Primăriei Chişinău o declaraţia prealabilă, prin care anunţă municipalitatea despre organizarea acţiunii de protest, în perioada 28 - 30 noiembrie a.c., în regim non-stop, cu instalarea corturilor şi blocarea străzii M. Kogălniceanu.

În context, Primăria municipiului Chişinău declară că acţiunea de protest organizată de comunişti este ilegală. Or, potrivit legii, organizatorii urmau să informeze autorităţile publice locale cu cel puţin 5 zile înainte de data desfăşurării întrunirii. Legea interzice, la fel, şi blocarea intenţionată a arterelor de circulaţie. În acelaşi timp, se interzice organizarea oricăror acţiuni, inclusiv întruniri, pe drumurile publice, fără acordul prealabil al poliţiei.    

Reeşind din cele menţionate mai sus, mâine dimineaţă Primăria municipiului Chişinău va solicita, prin intermediul instanţei de judecată, sistarea acţiunii de protest, evacuarea forţată a corturilor şi a participanţilor la întrunire de pe carosabil. Considerăm, de asemenea, că poliţia are temei să aplice sancţiuni organizatorilor întrunirii.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău