Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Concepţia gestiunii resurselor funciare în oraşul Chişinău

   2805

Executivul Primăriei Chişinău va propune Consiliului municipal spre aprobare  Concepţia gestiunii resurselor funciare în oraşul Chişinău, la una din şedinţele următoare. 
Documentul a fost elaborat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, cerinţele Planului Urbanistic General al oraşului Chişinău, aprobat în anul 2007 şi Regulamentul local de urbanism, aprobat în 2007. Concepţia are drept scop valorificarea resurselor funciare, pentru creşterea bazei impozabile şi stimularea investiţiilor în vederea asigurării realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă a municipiului Chişinău. 
La ora actuală, suprafaţa totală a fondului funciar al oraşului Chişinău constituie 12,3 mii hectare, divizate pe diferite destinaţii şi funcţiuni. Or, din lipsa unui cadru actualizat de reglementare a gestionării resurselor funciare, în acest moment nu este posibilă aplicarea plăţilor funciare pe o suprafaţă de circa 600 hectare, în mare parte terenuri cu destinaţie industrială şi comercială. 
Aceasta a generat doar în anul 2008 ratarea a circa 50 milioane lei venituri publice. În acelaşi an, alte 45 milioane lei la bugetul municipal au fost ratate din cauza imperfecţiunii procesului de privatizare şi arendă a terenurilor aferente obiectivelor private. 
Prin urmare, Concepţia gestiunii resurselor funciare este foarte importantă pentru asigurarea bunei dezvoltări a municipiului Chişinău.
Conceptia gestiunii resurselor funciare in orasul Chisinau.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău