Potențialul turistic al Primăriei Chișinău prezentat la Expoziția Internațională de Turism de la Varșovia
Conducerea Primăriei Municipiului Chișinău a participat miercuri la acțiunea de comemorare a victimelor Pogromului Evreiesc de la Chișinău din 1903 și a depus flori la Monumentul din Parcul „Alunelul”.
La eveniment au participat: conducerea municipalității, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, reprezentanți ai Comunității Evreiești din Republica Moldova, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și ai organizațiilor internaționale, ziariști și cetățeni.
Primarul General, Ion Ceban, a condamnat ororile Pogromului din 1903, la care au fost supuși evreii din Chișinău, acum 121 de ani.
Totodată, edilul a ținut să remarce rolul comunității de evrei din Chișinăul de atunci, care au contribuit semnificativ, alături de populația băștinașă, la dezvoltarea orașului, fiind prezenți în diferite domenii de dezvoltare: arhitectură, educație, sănătate etc., într-o perioadă destul de complicată a secolului trecut.
Ion Ceban a declarant că autoritățile municipale sunt solidare cu statul Israel și cu poporul evreu, în momentele dificile de acum, când s-au produs atentate asupra securității țării. Primarul General și-a exprimat speranța ca aceste cazuri tragice să nu se mai repete niciodată.
Parcul „Alunelul”, locația desfășurării evenimentului este una simbolică pentru comunitatea evreiască, în condițiile când aici anterior a fost un cimitir evreiesc, unde au fost înmormântate și victime ale Pogromului din 1903.
La reabilitarea Parcului „Alunelul”, proiect realizat împreună cu România, autoritățile municipale au insistat să fie păstrate toate elementele Monumentului Pogromului din anul 1903, fiind luate în calcul toate recomandările Comunității Evreiești din Moldova.
În zilele Pogromului de la Chișinău, în 6-8 aprilie 1903 (pe stil vechi), au decedat 49 de oameni, circa 500 de persoane au fost rănite, iar o treime din clădirile orașului, ce aparţineau populației de etnie evreiască, au fost avariate.