Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evacuarea nămolului de la Staţia de Epurare a Apelor

   2436

Primăria municipiului Chişinău informează că la Staţia de epurare a apelor continuă lucrările de evacuare a nămolului, prin metoda Geotube. După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Constantin Becciev, director al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, până acum au fost eliberate 23 de hectare de platforme de nămol, din cele 34 de hectare, cât are Staţia de Epurare.

Potrivit lui Becciev, actualmente nămolul este depozitat pe un teren amplasat pe teritoriul Staţiei de Epurare, unde se formează un compost fertilizant pentru sol, care ulterior va fi transportat pe terenurile agricole. Săptămânal sunt evacuate între 9 – 11 mii metri cubi de nămol. SA „Apă-Canal Chişinău” preconizează ca în decurs de 2 luni să încheie lucrările de transportare a nămolului.

În context, primarul general Dorin Chirtoacă şi-a exprimat convingerea că după finalizarea lucrărilor, va dispărea mirosul  neplăcut de la Staţia de epurare a apelor.

Amintim că Staţia de epurare a apelor reziduale a municipiului Chişinău a fost pusă în funcţiune în anul 1968. De atunci, aceasta nu a fost niciodată reparată sau modernizată. Abia în anul 2008, pentru intensificarea procesării nămolului pe platformele de nămol şi diminuarea mirosului neplăcut, s-a propus utilizarea sacilor de polipropilenă Geotube, tehnologie larg practicată în mai multe ţări din lume. Lucrările de la Staţia de epurare au avizul organelor de mediu.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău