Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea noii Troițe din Scuarul Catedralei Mitropolitane (VIDEO)

   906

Astăzi, în a doua zi de Hramului Orașului, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, a fost inaugurată o nouă troiță monumentală din lemn, simbol al credinței noastre ortodoxe.

La eveniment au participat responsabili din cadrul Primăriei Chișinău, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii de ramură, pretorii de sector, un sobor de preoți de la Mitropolia Moldovei, delegații ale orașelor din România și simpli cetățeni.

Crucea din lemn este ridicată spre a fi popas de închinăciune şi de rugăciune pentru trecători. Troița nouă este amplasată în același loc, unde pe 15 ianuarie 1991, în cinstea poetului Mihai Eminescu, a fost şi instalată prima cruce adusă din Maramureş.

Primarul General, Ion Ceban, a mulţumit inițiatorului ideii, profesor Teodor Ardelean, preşedintele Asociației Culturale ,,Familia Română” şi director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a fost receptiv şi a reacţionat prompt la apelul autorităților publice locale de la Chișinău, venind cu un nou simbol, deoarece vechea cruce s-a deteriorat de-a lungul anilor și risca să se prăbușească. Totodată, Ion Ceban și-a exprimat speranța că sfințirea noii troițe va fi de bun augur și pentru renovările care sunt prevăzute în Parcul Catedralei, cu reabilitarea aleilor, a spațiilor verzi și a rețelelor electrice. Proiectul va fi realizat în comun cu Consiliul Județean Buzău.

Prezent la eveniment, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a spus că după ce au adus la Chișinău prima troiță din Maramureș acum 31 de ani, au fost receptivi să aducă acum una nouă, după degradarea celei vechi. „Acest gest reprezintă un semn, la care noi, maramureșenii, putem să ne închinăm și să ne rugăm. Am vrut să fim lângă voi, pentru că întemeierea Moldovei s-a făcut de către doi maramureșeni: Dragoș și Bogdan”, a mai spus Teodor Ardelean.

Autorul noii troiţe este părintele Teodor Bârsan, meșter popular din Maramureş, autor de biserici din lemn.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al CNTEE „Transelectrica” S.A. din București.