Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste a fost instalat pe postament

   3034

Monumentul în memoria victimelor represiunilor staliniste a fost instalat vineri, 26 iulie 2013, dimineaţa devreme, pe postament, în scuarul din Aleea Gării. În continuare vor fi efectuate lucrările de placare a postamentului cu piatră de Cosăuţi, similar cu cel pe care este instalat monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

Prezent la faţa locului în dimineaţa zilei, primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat că până la inaugurarea monumentului, vor mai avea loc un şir de lucrări, precum placarea postamentului, finisarea amenajării scuarului, definitivarea complexului arhitectural. „De asemenea, o curăţenie trebuie să aibă loc şi în jurul scuarului. Mă refer la panourile publicitare, la chioşcuri şi alte construcţii care sunt depăşite deja de timp şi nu ne fac faţă. Şi într-un final să avem aici altceva decât a fost până în prezent", a spus Dorin Chirtoacă.

Edilul-şef a ţinut să precizeze că toate lucrările din preajma Monumentului deportaţilor vor fi încheiate în maximum 2 luni.

Autorul lucrării, sculptorul, Iurie Platon, s-a declarat muţumit de faptul că proiectul său a fost dus până la capăt, iar instalarea a avut loc perfect, fără incidente. „Emoţii nu am deloc, simt numai oboseală. Iar pentru aprecieri mai trebuie să treacă ceva timp. Totuşi sunt mulţumit de faptul că monumentul este gata", a declarat artistul după ce monumentul a fost deja instalat pe postament.

Lucrarea reprezintă un tren al durerii, în care treptat, figurile de oameni se transformă în fiare de tren.

Costul total al lucrărilor este de circa 24 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău