Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a participat astăzi la prezentarea primului raport al studiului de fezabilitate din cadrul „Programului de alimentare cu apă şi tratarea apelor uzate în municipiul Chişinău". Documentul este realizat de experţi ai companiei franceze de consultanţă „Seureca".
La prezentarea studiului au mai fost prezenţi reprezentanţi ai SA „Apă-Canal Chişinău", ai Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, dar şi ai Băncii Europene pentru Investiţii. Edilul Chişinăului a remarcat că primul rezultat din cadrul „Programului de alimentare cu apă şi tratarea apelor uzate în municipiul Chişinău", şi anume delimitarea unei variante alternative pentru tratarea apei, există deja, prin înlocuirea tratării apei cu clor cu alţi dezinfectanţi. „Aici va avea de câştigat consumatorul şi apa va deveni mai calitativă", a subliniat Nistor Grozavu.
Primarul interimar de Chişinău a mai spus că aşteptările municipalităţii în urma punerii în aplicare a proiectului menţionat se referă la creşterea calităţii serviciilor prestate de SA „Apă-Canal Chişinău", prin eliminarea poluării olfactive din capitală şi semnarea unui contract de servicii publice dintre furnizorul de apă şi administraţia publică locală. În acelaşi timp, Nistor Grozavu recunoaşte că cheltuielile programului de modernizare a serviciului de apă şi canalizare vor fi destul de mari, însă şi rezultatele care se aşteaptă în urma reconstrucţiilor preconizate vor avea impact pozitiv major asupra municipiului. Totuşi, Planul investiţional de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, de reconstrucţie a obiectivelor Staţiei de Epurare trebuie îndeplinit într-un termen cât mai restrâns, afirmă primarul interimar.
Elaborarea studiului de fezabilitate a Programului de alimentare cu apă şi tratarea apelor uzate în municipiul Chişinău este finanţată integral de Uniunea Europeană, în cadrul Politicilor de Vecinătate, costul acestuia fiind de 3 milioane Euro.
Potrivit lui Constantin Becciev, directorul SA „Apă-Canal Chişinău", viitorul proiect va rezolva problemele privind reabilitarea Staţiei de Tratare a apei şi a reţelelor de apă şi canalizare. „Iar cel mai important este că va fi elaborată concepţia de reabilitare a Staţiei de Epurare din municipiul Chişinău", a menţionat directorul Regiei „Apă-Canal".
Elaborarea studiului este prevăzută în 3 etape, cu o durată de 20 de luni, timp în care va fi evaluată activitatea economico-financiară a SA „Apă-Canal Chişinău", vor fi analizate metodele de tratare a apei şi de epurare a apelor uzate, precum şi modul de uscare a nămolului de la Staţia de Epurare. Tot în acest context, vor fi elaborare un şir de programe de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung, necesare pentru soluţionarea problemelor ce ţin de calitatea apei furnizate consumatorilor, de protecţia mediului şi de exploatarea resurselor naturale.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău