Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Un microbuz pentru elevii Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

   2305

De 1 decembrie, Ziua Naţională a României, elevii Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol au primit în dar un microbuz. Mijlocul de transport a fost dăruit de către Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni a Ministerului Român de Externe, prin implicarea Primăriei municipiului Chişinău şi a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, precum şi a unui agent economic din capitală. 
După cum a menţionat Irina Bolboceanu, elevă a Liceului „Lucian Blaga”, proiectul a pornit de la o scrisoare pe care dânsa i-a adresat-o, din numele liceenilor acestei instituţii, primarului general Dorin Chirtoacă. Elevii liceului au solicitat alocarea unui mijloc de transport pentru necesităţile şcolii. 
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, atunci când a primit scrisoarea respectivă, am decis că e o problemă pe care nu o putem lăsa în voia sorţii, chiar dacă nu ţine de municipiul Chişinău. „Pe de altă parte, neavând însă suficiente surse financiare, de comun cu Comitetul Helsinki pentru drepturile Omului, am solicitat sprijinul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, unde am găsit sprijinul necesar. Iar în câteva zile au fost rezolvate toate problemele de ordin financiar şi tehnic”, a declarat primarul de Chişinău, exprimându-şi mulţumirile de rigoare în acest sens. 
La rândul său, Mihai Gheorghiu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru  Relaţii cu Românii de Pretutindeni şi-a exprimat onoarea de a se afla de 1 Decembrie la Primăria Chişinău. Potrivit oficialului român, subdiviziunea pe care o conduce are o relaţie îndelungată cu şcolile româneşti din stânga Nistrului. 
„Ceea ce se întâmplă astăzi are o valenţă simbolică. De 1 Decembrie putem să donăm acest microbuz alături de primăria Chişinău, le mulţumim pentru colaborare şi eficacitate, dar şi pentru tot ceea ce se întâmplă în  relaţia dintre noi. Asta trebuie să fie semnificaţia: România îşi ajută fiii şi nu-i uită, dar le este alături în orice condiţii”, a spus Mihai Gheorghiu. 
Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a mulţumit tuturor celor care au contribui la realizarea proiectului în cauză. Iovcev a ţinut  să sublinieze că stă în fruntea unui colectiv de luptători, atât elevii, cât şi corpul profesoral. „Dar luptă nu cu arma, ci cu cuvântul, care are un impact enorm asupra oamenilor”, a spus directorul Liceului „Lucian Blaga”. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău